Δέσποινα Πίκουλη

Life & Business Coach, Mentor, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Τίτλος Εισήγησης

Ξεκινώ από το ρήμα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ. Η συμβολή του Εθελοντισμού στην προσωπική ανάπτυξη. Ποιες δεξιότητες καλλιεργούνται

Περίληψη εισήγησης

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα αναφερθώ στα οφέλη που αποκομίζει ο άνθρωπος από τη  συμμετοχή του σε εθελοντικές δράσεις και πόσο η εμπλοκή του τον βοηθά να βιώσει θετικές  συναισθηματικές καταστάσεις και να κάνει πολλά βήματα στον μακρύ δρόμο της προσωπικής του  ανάπτυξης. (πληρότητα, χαρά, ευεξία, σκοπός ζωής κ.τ.λ.)
Θα κάνω μία μικρή βιωματική αναφορά στα προσωπικά οφέλη που αποκόμισα από τον  Εθελοντισμό και θα εστιάσω στις δεξιότητες που καλλιεργούνται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή σε  εθελοντικές δράσεις, όπως η ενσυναίσθηση, η ομαδικότητα κ.τ.λ.
(Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, κατέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη γιγάντωσης του Εθελοντισμού και η θετική διαπίστωσή μου μέσα σε όλη αυτή την  κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εντάσσονται στους  κόλπους του “εθελοντείν”

Βιογραφικό

Η Δέσποινα Πίκουλη είναι Life & Business Coach, Mentor και Σύμβουλος Προσωπικής  Ανάπτυξης. Η δεύτερη επαγγελματική της ιδιότητα τα τελευταία 30 χρόνια είναι Δημοσιογράφος .  Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές της στην Δημοσιογραφία, στο Life Coaching και  τη Συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και στο Executive Coaching & Mentoring στο  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ΕΚΠΑ ολοκλήρωσε επίσης με επιτυχία τις  σπουδές της στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching και Mentoring (HCCMA), καθώς και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Είναι μονογονέας  μιας έφηβης κόρης με την οποία και ζούνε μαζί, παρέα με τα δύο σκυλιά και τον γάτο τους.

Πιστεύει ακράδαντα στην ιδέα του Εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη, γι΄αυτό είναι  βασικό μέλος της ομάδας προσφοράς και αλληλεγγύης Hopeaholics με δεκάδες δράσεις στο  ενεργητικό της, καθώς επίσης και της Mentoria στον Τομέα του Εθελοντισμού στην Εκπαίδευση.

Είναι ενεργό μέλος στην Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων  Χαϊδαρίου και Γραμματέας στην Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων της  Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, ενώ εξελέγη στη Γενική Συνέλευση (Ανώτατο Όργανο του Σώματος  Ελλήνων Προσκόπων).

Από το 2013 συμμετέχει στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Γυμνασίου Σχολείων, όπου έχει διοργανώσει δεκάδες εθελοντικές δράσεις προσφοράς προς τον  συνάνθρωπο. Από το 2021 είναι πρέσβειρα στην Ελλάδα του Οργανισμού HIP Africa που  βρίσκεται στην Κένυα και ασχολείται εθελοντικά με την εκπαίδευση και τη σίτιση των παιδιών.