Γιώργος Κεραμιδάς

Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Σύμβουλος

Τίτλος Εισήγησης

Η προσωπική μας αφήγηση: Μια μελέτη περίπτωσης σε μαθητή γυμνασίου

Περίληψη εισήγησης

Η παρουσίαση πραγματεύεται την περίπτωση ενός μαθητή της πρώτης τάξης του γυμνασίου από οικογένεια ρομά που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του νέου περιβάλλοντος. Ο αδελφός του που επίσης φοιτά στο ίδιο σχολείο έχει επιδείξει ισχυρά παραβατική συμπεριφορά με αποτέλεσμα μέρος της φήμης του να τον ακολουθεί. Η προσπάθειά του σχολείου να τον εντάξει στο σύστημα έχει αποτύχει οικτρά και χρειάζονται να ληφθούν μέτρα. Ενώ ο σύλλογος των καθηγητών και οι αρχαιότεροι καθηγητές προτείνουν την επιβολή ποινών και αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος ο διευθυντής έχει μιά άλλη ιδέα: την ανάθεση στον μαθητή της δημιουργίας μιας ομάδας χορού που θα δώσουν στο τέλος μία παράσταση για όλους. Εκεί συμβαίνουν εκπληκτικές καταστάσεις και δραματικές αλλαγές με αποκορύφωμα την παρουσίαση της δουλειάς τους στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών στο Ίδρυμα Ωνάση. 

Η όλη προσέγγιση βασίζεται στην αλλαγή νοοτροπίας μέσω της τροποποίησης της προσωπικής αφήγησης του μαθητή αλλά την θετικής παρέμβασης από  το σχολικό περιβάλλον.

Βιογραφικό

Σπούδασα στη Νέα Υόρκη της Αμερικής από όπου πήρα το B.S στη Φυσική και MS  στη Φυσική και Ηλεκτρολογία. Υπηρέτησα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, στη Φρεγάτα Έλλη και Μακεδονία, ως ραδιοεντοπιστής. Από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας πήρα ειδίκευση στην Γνωσιακή Επιστήμη με έμφαση στις θεωρίες μάθησης. Παράλληλα ασχολήθηκα με την συμβουλευτική, παρακολουθώντας σεμινάρια και διαλέξεις. Πρόσφατα απέκτησα ειδίκευση στη Συμβουλευτική και στην Προσωπική Ανάπτυξη (Life Coaching)από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Ασχολουμαι με την συγγραφή βιβλίων για παιδιά και εφήβους. Το πρόσφατο βιβλίο μου «Η Ράισο το΄ σκασε» εκδόθηκε απο τις εκδόσεις ΠΗΓΗ. Το επόμενο μου ονομάζεται «Ο μπελάς με το αγγελικό πρόσωπο» που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. 

Τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τον αθλητισμό και παίρνω μέρος σε αγώνες δρόμου και τριάθλου.