Μαρία Κάλφα

Ιατρός-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Τίτλος Εισήγησης

Η κρυφή πληγή των νοσηλευτών : Αγένεια και Βullying. Παραδείγματα, συνέπειες και παρεμβάσεις σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης.

Περίληψη εισήγησης

 Στόχος της παρουσίασης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών ψυχικής υγείας ως προς το  μείζον πρόβλημα του εργασιακού εκφοβισμού και της αγένειας μεταξύ των υγειονομικών (κυρίως των νοσηλευτών) που υποδαυλίζει το έργο τους και  συχνά τους οδηγεί στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους .

Το παρόν θέμα  είναι παγκοσμίως γνωστό ενώ  και στην χώρα μας αποτελεί  μεγάλο πρόβλημα με οδυνηρές συνέπειες σε ατομικό,  και συλλογικό εργασιακό  επιπεδο με πιό σοβαρή παρενέργεια τον πιθανό  αρνητικό αντίκτυπο στην έκβαση της θεραπείας των νοσηλευομένων.

Παρατίθενται παραδείγματα, παρουσιάζονται  συνέπειες και προτείνονται παρεμβάσεις σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης των εργαζομένων  με στόχο την ενδυνάμωση  και την εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες που θα συμβάλλουν στην διεκδίκηση ασφαλούς περιβάλλοντος,  στην αλληλοϋποστήριξη , στην αυτοφροντίδα, στην αντιμετώπιση της συνοδούς επαγγελματικής εξουθένωσης με τελικό σκοπό την ικανοποίηση από το απόλυτα ανθρωπιστικό επαγγελματικό τους αντικείμενο.

Βιογραφικό

Η Μαρία Κάλφα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από 20ετίας ως διαγνώστης ιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψυχοογκολογία αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ολιστικά. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής απέκτησε πτυχίο Συμβούλου Ψυχικής Υγείας στο Μεσογειακό Κολλέγιο Αθηνών (MEDITERRANEAN COLLEGE).

Εκπαιδεύεται  ως Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια στον Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο “Αντίστιξη”.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Ομηλίκων (ΕΣΥΟΜ) και του  Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching και Μentoring  Eλλάδος (ΗCCMA)