Ευγενία Αρβανίτη – Πρεβεζάνου

MSc, BA Επικοινωνιολόγος – Συγγραφέας

 Περίληψη εισήγησης

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Barnum του Αμερικανού σόουμαν, ιδιοκτήτη τσίρκου Phineas Taylor Barnum, «κάθε λεπτό δημιουργείται ένα κορόιδο»!

Πειραματιζόμενος σε αυτές τις δηλώσεις, ο καθηγητής Bertram R. Forer, απέδειξε την ισχύ του φαινομένου Barnum ή Forer Effect, δηλαδή υπάρχουν πιστευτές δηλώσεις που μπορούν να γραφτούν για οποιονδήποτε και για όλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι άσχετα του δείκτη νοημοσύνης ενός ατόμου, το άτομο να προβαίνει στην προσωπική του επικύρωση – μεροληπτική επιβεβαίωση, είτε μέσα από την αστρολογία και την μαντική είτε μέσα από την ψυχολογία και τα τεστ προσωπικότητας. 

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθένας από μας διαμορφώνει μοτίβα με τα οποία αντιλαμβάνεται τη πραγματικότητα σύμφωνα με τις αισθήσεις του και αφού πρώτα τα επεξεργαστεί προσθέτοντας, αφαιρώντας και αλλοιώνοντας τα δεδομένα στοιχεία με βάση τις αξίες, τα πιστεύω, τα βιώματα του. Ως  αποτέλεσμα, αυτό το οδηγεί τοένα άτομο σε απάθεια ή ανόητη δράση ακόμα και παράλογη, καθώς προτιμά να αποδίδει την προσωπική του ευθύνη για ότι του συμβαίνει, σε άγνωστες δυνάμεις ή αόριστα στους άλλους και είτε να μην αντιδρά, είτε να κινείται επιθετικά. 

  • Τελικά ποιος δικαιούται να θεωρείται έξυπνος και ποιος όχι; 
  • Αρκεί ένας υψηλός δείκτης νοημοσύνης για να εξελιχθεί το άτομο ή καλύτερα να είναι γεννηθεί savant; 
  • Πως το φαινόμενο Barnum χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις, στο μάρκετινγκ και στις διαφημίσεις και που εμπλέκονται οι τεχνικές του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού (Neuro Linguistic Programming-NLP); 
  • Πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει  μια διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλίσει εξαρχής κάποια θετικά αποτελέσματα; 

Τελικά γιατί ο άνθρωπος χιλιάδες χρόνια τώρα, δεν παύει ποτέ να διερωτάται για το μέλλον του, ακόμα και όταν αυτό έρθει;

Βιογραφικό

Με διεθνείς σπουδές επικοινωνίας, κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας, ασχολείται περισσότερο από 25 χρόνια με την έρευνα και προσφορά σε ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων,  συμβουλευτικής, προπόνησης και καθοδήγησης ζωής.

Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και ποικίλη αρθρογραφία σε έντυπο και διαδικτυακό τύπο ενώ ασχολήθηκε ως αρχισυντάκτρια και υπεύθυνη έκδοσης βιβλίων, εφημερίδων και εντύπων, ενώ παρουσίαζε, την τηλεοπτική εκπομπή: «το κυνήγι της ευτυχίας». κοινωνικού και ψυχολογικού περιεχομένου.

Διετέλεσε Βουλευτής Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι μέλος της Ένωσης τ. Βουλευτών-Ευρωβουλευτών Ελλάδος.