Πρόγραμμα “Διαχείριση Επιθετικής Συμπεριφοράς με χρήση / εφαρμογή του μοντέλου WOOP”

Τα τελευταία χρόνια φαινόμενα βίας και επιθετικής συμπεριφοράς γίνονται ολοένα και πιο έντονα τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο και δυστυχώς πολλές φορές με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους.

Η επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά, στους εφήβους και στους νέους  με καταλύτη την περιρρέουσα εχθρική διάθεση εκδηλώνεται, απλώνεται και επεκτείνεται στην κοινωνία μας, με διάφορες μορφές όπως με την προσβολή, το κλάμα και τη λεκτική ή τη σωματική βία.

Ο Σύλλογος μας HCCMA (Σύλλογος Συμβουλευτικής Coaching Mentoring) ιδρύθηκε το 2017 και απαρτίζεται από πιστοποιημένους Συμβούλους και Καθοδηγητές. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ο σύλλογός μας προσφέρει δωρεάν στήριξη σε άτομα με ανάγκη διαχείρισης ποικίλων καταστάσεων όπως είναι η βία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι εμφύλιες ταυτότητες και η παραβατικότητα.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχουμε εκπονήσει το πρόγραμμα  “Διαχείριση Επιθετικής Συμπεριφοράς με χρήση / εφαρμογή του μοντέλου WOOP” ένα πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους σε μια προσπάθεια να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και επιθετικής συμπεριφοράς. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο WOOP τα παιδιά εκπαιδεύονται να ανακαλύπτουν και να χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους έτσι ώστε να διαχειρίζονται δημιουργικά το θυμό και το άγχος τους χωρίς να καταλήγουν σε επιθετικές συμπεριφορές.

Το μοντέλο WOOP (wish outcome obstacle plan) είναι ένας συστηματικός τρόπος να αυξήσουμε τα κίνητρά μας και να αλλάξουμε συμπεριφορά. Βασίζεται σε 20ετή έρευνα στην επιστήμη των κινήτρων και παρουσιάζει μία μοναδική και εκπληκτική ιδέα. Είναι εύκολο στη χρήση εργαλείο με άμεσα αποτελέσματα. Εστιάζει στην ικανότητα των παιδιών να ανακαλύπτουν και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, να θέτουν τις προτιμήσεις τους και να αλλάζουν τις δυσλειτουργικές συνήθειές τους προς το συμφέρον τους.

Στόχοι

Σε επίπεδο γνώσεων:

  1. Οι μαθητές/μαθήτριες να ενημερωθούν για το φαινόμενο βίας/επιθετικής συμπεριφοράς.
  2. Οι μαθητές/μαθήτριες να κατανοούν τους διάφορους τύπους επιθετικής συμπεριφοράς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
  3. Οι μαθητές/μαθήτριες να γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της επιθετικότητας στον εαυτό και τους άλλους.
  4. Οι μαθητές/μαθήτριες να γνωρίσουν το μοντέλο WOOP.

Σε επίπεδο δεξιοτήτων:

  1. Οι μαθητές/μαθήτριες να αναπτύξουν  δεξιότητες επικοινωνίας, όπως η έκφραση των συναισθημάτων με σεβασμό και κατανόηση.
  2. Οι μαθητές/μαθήτριες να εξοικειωθούν με τη χρήση του μοντέλου WOOP.
  3. Οι μαθητές/μαθήτριες να χρησιμοποιούν το μοντέλο WOOP για διαχείριση καταστάσεων του θυμού και της αγανάκτησης.

Σε επίπεδο στάσεων:

  1. Οι μαθητές/μαθήτριες να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη διαχείρισης της επιθετικότητας.
  2. Οι μαθητές/μαθήτριες να αναπτύξουν θετική στάση για τους συμμαθητές τους, όπως η ανοχή, η συμπόνια και η αναγνώριση της σημασίας της αμοιβαίας συνεργασίας.
  3. Οι μαθητές/μαθήτριες να αποκτήσουν θετική στάση στη χρήση του μοντέλου WOOP

Διαδικασία

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο συνεδρίες μίας διδακτικής ώρας η κάθε μία.

1η Συνεδρία: Οι εκπαιδευτές μας έρχονται στο χώρο σας και συνομιλούν με τα παιδιά για την επιθετική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων και τις αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς αυτής μέσα από πραγματικά παραδείγματα. Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση και χρήση του μοντέλου WOOP. Τα παιδιά καταγράφουν τις επιθυμίες τους και ορίζουν τρόπους επίτευξής τους δημιουργώντας το προσωπικό τους πλάνο επίτευξης του στόχου αυτού. Τέλος ολοκληρώνεται η συνεδρία με μία συζήτηση ανατροφοδότησης.

2η Συνεδρία: Μετά την πάροδο ενός μήνα πραγματοποιείται μία δεύτερη συνάντηση  για να συζητηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, να λυθούν τυχόν απορίες και να γίνει υπενθύμιση του αναπτυξιακού τρόπου σκέψης για τη λειτουργική διαχείριση θυμού.

Θα χαρούμε να σας παρουσιάσουμε  το εργαλείο WOOP και  να δουλέψουμε μαζί για τη συστηματική αντιμετώπιση περιστατικών βίας στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον  όχι μόνο των παιδιών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Φόρμα συμμετοχής

Μέσω συνδέσμου “ΦΦόρμα συμμετοχής”

Μέσω QR Code